Hollanda’da iltica hakkını ciddi şekilde kısıtlamayı hedefleyen ve Haziran ayında koalisyon hükümetinin dağılmasına neden olan iki tartışmalı yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde (İkinci Meclis) oy çokluğuyla kabul edildi. Bu düzenlemeler, Hollanda’ya iltica etmeyi ve aile birleşimini önemli ölçüde zorlaştırmanın yanı sıra, yasa dışı yollarla ülkeye gelenler ve onlara yardım edenler için de cezalar öngörüyor.

Hukukçular, mülteci örgütleri ve göç kurumlarının bu düzenlemelerin hem hukuka aykırı hem de fiilen uygulanamaz olduğu yönündeki uyarılarına rağmen, tasarılar parlamentonun ilk engelini aşmayı başardı.


Aşırı Sağcı Wilders’ın Zaferi

Bu yasa tasarılarının hazırlanmasında aşırı sağcı lider Geert Wilders öncülük etmişti. Wilders’ın liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) ile eski koalisyon ortakları arasındaki bu düzenlemelerle ilgili anlaşmazlık, hükümetin dağılmasına ve Ekim sonunda erken seçim kararı alınmasına yol açmıştı.

Koalisyon hükümeti dağılmış olsa da, “tüm zamanların en sert iltica yasasını hayata geçirmeyi” vaat eden Wilders, iki tasarının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesini sağladı. Oylamada, Temsilciler Meclisi’ndeki en güçlü parti olan PVV, eski hükümet ortaklarıyla birlikte tasarılar lehinde oy kullandı.


Sırada Senato Var: İltica Başvurularında Azalma Eğilimi

Şimdi gözler Hollanda Parlamentosu Senatosu’na (Birinci Meclis) çevrildi. Sonbaharda gündeme alınması beklenen yasa tasarılarının Senato’da kabul edilip edilmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Yeni düzenlemeler, iki tür iltica statüsü öngörüyor: Savaş veya afet bölgelerinden gelenler ile etnik köken gibi bireysel nedenlerle zulüm gören kişiler ayrı ayrı değerlendirilecek. Verilecek oturum izinleri beş yıldan üç yıla düşürülecek ve aile birleşimi ciddi boyutta kısıtlanacak.

Hollanda’ya her yıl gelenlerin yaklaşık yüzde 12’sini iltica başvurusunda bulunanlar oluşturuyor. 2024 yılında 32 bin kişi iltica başvurusunda bulunurken, 10 bin kişi de aile birleşimi için başvurdu. Ancak 2025’in ilk üç ayında iltica başvurularında yüzde 50 oranında düşüş olduğu belirtiliyor. Diğer Avrupa ülkelerinde de benzer bir gerileme eğilimi gözlemleniyor.


Kaynakça:

  • dpa/DA, JD tarafından yayımlanan haber metni. (Kaynak metin içerisinde belirtildiği şekliyle)

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir